Elokuvissa käytetty musiikki

Elokuvissa käytetty musiikki ei ole aina tehty vain kyseistä elokuvaa varten. Joskus kappale on voitu säveltää ja julkaista jo aiemmin, mutta sitten se asetetaan valkokankaalle joko uutena versiona tai käytetään alkuperäistä versiota.

Tämä musiikin oikeuksien ostaminen voi tietyissä tilanteissa olla edullisempi elokuvan tuotantoyhtiölle kuin täysin uuden kappaleen ostaminen artistilta. Musiikkikappaleiden oikeuksien hinnat vaihtelevat yleensäkin todella paljon, joten elokuvien tuotantoyhtiöt vertailevat hintoja suurennuslasin kera.

Yksi tunnetuimmista elokuvakappaleista on ehdottomasti Elton Johnin klassikko ”Can You Feel the Love Tonight”. Kappale on alun perin sävelletty vuonna 1991. Kappale julkaistiin elokuvassa The Lion King, eli Leijonakuningas, ja sai elokuvan myötä uutta julkisuutta ja tuli myös uusille sukupolville tunnetuksi. Kyseistä kappaletta on myös coveroitu lukuisia kertoja, mutta Leijonakuninkaan versio tekee kunniaa alkuperäissävellykselle.

Kappale ”Wind Beneath My Wings” taas tuli tunnetuksi vasta Bette Midlerin esittäessä sen elokuvassa Beaches. Kappale on kuitenkin alun perin Sheena Eastonin levyttämä, vaikka sittemmin sen ovat levyttäneet myös monet muut artistit.

Musiikkimaailmasta löytyy monia muitakin esimerkkejä kappaleista, jotka ovat nousseet kansan tietoisuuteen ja suureen julkisuuteen elokuvien myötä. Jos elokuvaan sopiva kappale on jo kerran levytetty, se voidaan helposti julkaista uudelleen kyseisessä elokuvassa. Menestyselokuvat ovatkin nostaneet monet jo unohdetut kappaleet uuteen loistoon, mikä on musiikkiteollisuuden kannalta kerrassaan mahtavaa.