Motörhead – Trahsmetallin synnyttäjä raskaan rockin asialla

Motörhead perustettiin vuonna 1975, ja se soitti aluksi bluesvaikutteista rockia mutta vaihtoi nopeasti raskaampiin soundeihin. Elettiin aikaa, jolloin purkkapoppi oli jäämässä taustalle ja metallinmakuinen rock teki tuloaan. Kansa kaipasi vahvempia biittejä, ja raskaan rockin tuomaa sisältöä. Motörheadin tie ei avautunut kohti tähtiä saman tien, vaan ensimmäiset vuodet soudeltiin toisinaan melko tahmaisissa tunnelmissa. Vasta vuonna 1978 julkaistu Overkill-levy, ja sitä seurannut Bomber räjäyttivät potin, ja levyiltä lohkaissut kipaleet nousivat nopeasti listojen kärkisijoille.

Vuonna 1980 yhtye viihtyi levytysstudiossa pitkään, ja sen tuloksena oli ehkä Motörheadin kaikkien aikojen parhain levy Ace of Spades. Se ampaisi listojen suosikiksi, ja yhtye lähti kiertueelle. Motörhead oli lunastanut paikkansa suurien musiikkiyhtyeiden joukossa, ja saanut taakseen uskollisen fanijoukon.

Lemmy ja muut

Motörheadin keulakuva ja perustaja Lemmy Kilmister oli aina yhtyeen koossapitävä voima. Motörheadin otsikot ja imago rakentuivat pitkälti Lemmyn ympärille, vaikka musikaalisesti ryhmä olikin tasavertainen. Yhtye kävi myös lukemattomia kertoja Suomessa, joka on aina ollut raskaan rockin vahvoja jalansijoja. Lemmyn vahva lavapersoona ja oma ronski tyyli tekivät Motörheadista juuri sellaisen kuin se oli.

Vuonna 2015 äkillisesti menehtyneen Lemmyn perintö jäi elämään trashmetallin ystävien keskuudessa. NetEnt kehitti yhtyeestä kolikkopelin, ja se kuuluu ehdottomasti bändipelien kovimpiin. Pelissä Lemmyn tyypillinen meuhkaaminen ja karski huumori tulevat hyvin esille, ja peli on viritetty parhaimmilleen hyvin erikoistoimintojen avulla.

Jättiläisen loppu

Motörhead teki kumarruksen arvoisen pitkän, ja työntäyteisen uran. Se veti harvinaisen pitkiä kiertueita loppuun asti, ja tarjosi faneille tasaiseen tahtiin äänitteitä. Joulukuun 11. Vuonna 2015 Motörhead heitti keikan Saksassa, mutta joulukuun 28. päivä Lemmy oli jo menehtynyt.

Lemmyn voidaan sanoa kuolleen saappaat jalassaan, kuten ronskille rokkaajalle sopikin. Motörhead ilmoitti Lemmyn menehtymisen jälkeen yhtyeen lopettavan, joka tuntui monesta itsestäänselvyydeltä. Motörhead oli Lemmy, ja Lemmy oli Mötörhead. Perintöään yhtye jatkaa kolikkopelissä ja lukuisissa tallenteissa.