Musiikin suoratoistopalvelut

Listening-to-music

Kun musiikkia ennen kuunneltiin lähinnä kotistereoilla, nykyisin suurin osa musiikista toistetaan eri suoratoistopalveluja hyödyntäen. Palvelut kuten Spotify, Google Play Music ja Pandora eivät ole pelkästään muuttaneet ihmisten tapaa kuunnella musiikkia, mutta ne ovat muuttaneet myös itse musiikkibisnestä. Kuukausimaksuun perustuvissa palveluissa ihmiset eivät erikseen maksa albumeista, vaan he kuuntelevat useita eri artisteja usein luoden soittolistoja omista suosikkikappaleistaan.

Spotify

Spotify on musiikin suoratoistopalveluista ylivoimaisesti tunnetuin. Yli 60 maassa operoivan ja yli 60 miljoonaa asiakasta palvelevan Spotifyn menestys suoranaisesti räjähti käsiin, kun palvelu viimein pääsi Yhdysvaltojen markkinoille vuonna 2011.

Spotify loi toimintamallin, jota myös videosuoratoistopalvelut kopioivat. Käyttäjä saa käyttöönsä kiinteää kuukausimaksua vastaan lähes rajattoman määrän musiikkia, jota voi kuunnella millä tahansa laitteella internetin yli suorastoistolla. Lisäksi Premium käyttäjien on mahdollista myös ladata offline-soittolistoja laitteilleen.

Google Play Music

Googlen vastine Spotifyille on Google Play Music. Hieman kivikkoisen alun jälkeen Googlen suoratoistopalvelu on vakiinnuttanut asemansa tarjoten yli 30 miljoonaa kuunneltavaa kappaletta. Palveluun on tarjolla 30 päivän ilmainen kokeilujakso, mutta tämän jälkeen 58 eri maassa toimiva palvelu maksaa n. 10 dollaria kuukaudessa. Hinta on siis vastaava Spotifyn kanssa.

Pandora

Pandora eroaa muista suoratoistopalveluista keskittyen radiotarjontaan. Pandora tarjoaa käyttäjälleen suuren määrän internet radioita, käyttäjän suosikkiyhtyeiden ja kiinnostuksen kohteiden perusteella. Viiden dollarin kuukausimaksun arvoisesta palvelusta on nopeasti kasvamassa varteen otettava kilpailija alalla.