Musiikkia eri tilanteisiin

music

Musiikin voima voi olla ihmeellinen. Arjessa musiikki soljuu monesti huomaamatta ohitse. Musiikki soi taustalla matkustaessa, ostoksilla, työpaikalla, illan harrastuksissa ja menoissa. Musiikin avulla voidaan ohjailla jopa ostospäätöksiä. Musiikki on monelle keino rauhoittua, keskittyä tai päästä oikeanlaiseen tunnelmaan. Erilaisella musiikilla luodaan eri tunnelmia, esimerkiksi nopeatempoisella rytmillä saa tunnelman korkealle ennen menoiltaa, rauhoittava instrumentaalinen musiikki taas antaa ajatuksille tilaa ja lepuuttaa aivoja. Monilla kilpaurheilijoilla on oma suoritukseen potkua antava musiikki tai voimabiisi. Musiikin avulla voidaan helposti luoda toivottuja tunnetiloja.

Teknologian kehityksen myötä myös ympärillä soiva musiikki on muuttunut. Ennen mukana kannettavien musiikkisoitinten rynnistystä markkinoille, oltiin ostarin, kuntokeskuksen tai linja-auton kuljettajan musiikkimaun armoilla. Nykyään voi vain laittaa kuulokkeet korviin, avata älypuhelimesta omien mieltymysten mukainen soittolista ja tuudittautua omaan musamaailmaan. Soittolistojen luominen on helppoa ja omien listojen lisäksi suoratoistopalvelut tarvoavat lukuisia valmiita soittolistoja eri tilanteisiin. Palveluista suosituimmat, Spotify, Deezer ja Tidal, ovat kaikki mannaa musiikinystävän korville niin laadullisesti kuin myös toiminnallisesti. Niiden käyttäminen tapahtuu useimmiten puhelimen kautta, mutta ne toimivat myös tietokoneella.

Suoratoistopalvelujen esiinmarssi on saanut muut musiikintoistokanavat polvilleen. Palvelujen tarjoama laaja valikoima, mahdollisuus luoda omia listoja, edullinen hinta sekä korkea laatu vievät voiton levyjen tilaamisesta ja säilyttämisestä kotona. Palveluissa on uskomattoman paljon toimintoja, jotka jäävät helposti kokeilematta, ellei tutustu mahdollisuuksiin tarkemmin. Listoja voi jakaa ystävien kanssa, niitä voi yhdistää sosiaalisen mediaan ja halutessaan myös piilottaa muiden näkyviltä. Omalle porukalle on mahdollista luoda lista vaikkapa viikonloppureissua tai yhteistä harrastusta varten. Oman elämänsä DJ voi luoda festarimusiikkilistan kesäporukalle, kuntoilumusiikkia yhdessä treenaaville tai romanttinen lista tärkeälle illalle. Muiden luomien listojen etsiminen on helppoa, ja moni yritys on innostunut tarjoamaan omia listojaan myös asiakkailleen.

Julkkikset

Moni artisti ja elokuvatähti on jakanut oman soittolistansa myös faneille. Jos pitää vaikkapa suomalaisräppäri Cheekin musiikista, on varmasti mielenkiintoista tsekata millaista musaa hän vapaa-ajallaan kuuntelee. Seasta voikin löytyä uusia suosikkeja. Kuuluisuuksien joukosta esimerkiksi Maroon 5 -yhtyeen keulahahmo ja solisti Adam Levine on ladannut oman listansa miljoonien faniensa iloksi.

Tinseltown / Shutterstock.com
Tinseltown / Shutterstock.com

Pokeri

Pokerin pelaaminen vaatii latautumista tunnelmaan ja mikä olisikaan parempaa kuin hakea siihen sopivaa fiilistä musiikin avulla. Pokerimaailmassa moni seuraa esikuviaan eli pokerin ammattilaisia. Pokerimaailman suosituin sivusto pokerstars.eu on keksinyt jakaa ammattilaisten omia listoja. Lista on jaettu eri genrejen mukaan indieen, rockiin, klassiseen, brasilialaiseen ja rhytm and bluesiin. Pokerin huiput kuten Celina Lin, Felipe Mojave, Jorge Limon ja Bryan Huang ovat jakaneet faneilleen musiikkia, jota on mahdollista kuunnella pelin aikana.

foco-no-Poker

Lemmikit

Musiikki on terapiaa ihmisille, ja sitä se voi olla myös koirille. Karvaisille ystäville on tarjolla nykyään jopa koirahierontaa, joten miksei olisi myös omaa soittolistaa tilanteeseen kun oma koira tuntuu stressaantuneelta. Mistä oma karvakorva tykkääkään, rockista vai klassisesta?

Treenaaminen

Oli kyseessä sitten kuntoilu tai kilpaurheilu, niin musiikki kuuluu olennaisena osana harrastukseen. Se nostaa tempoa, auttaa keskittymään ja parhaimmillaan parantaa suoritusta. Musiikilla on liikuntatilanteessa adrenaliinia lisäävä vaikutus, jalka nousee paremmin ja voitontahto lisääntyy kun taustalla sykkii oikeanlainen biisi. Huippu-urheilijat ovat jakaneet omia soittolistojaan ja lempibiisejään, ja eri palveluista kuten Spotifysta voi myös etsiä eri hauilla musiikkia liikuntaan. Hakusanalla ’cardio’ voi esimerkiksi löytää liikkujalle sopivaa musiikkia vaikkapa lenkkipoluille tai aerobisen liikunnan tueksi. Youtubesta taas voi etsiä valmiita jumppavideoita, joissa yhdistyvät ohjeet ja musiikki.

Radioasemat

Radiokanavien kautta voi helposti hakea myös uusia soittolistoja. Niidenkään kuunteleminen ei ole enää sidottu tiettyyn radio-ohjelmaan, vaan listoja voi pyörittää itselle parhaiten sopivaan aikaan. Radiokanavilla teemat vaihtuvat uusien hittien ja eri kausien mukaan. Kesällä valtaa pitävät letkeät kesäbiisit ja joulun alla tunnelmoidaan hartaiden kappaleiden mukana.

Radio Music

Musiikin on tiedetty jo pitkään toimivan hoitomuotona kehitysvammaisille lapsille, ja sen avulla voi hakea rentoutumista kun elämän syke nousee liian korkeaksi. Musiikin parantavaa vaikutusta eri sairauksissa on alettu tutkimaan viime vuosina ja ehkäpä tulevaisuudessa musiikkia määrätäänkin lääkkeiden tapaan tai jopa niiden sijaan yhtenä hoitomuotona. Musiikin vaikutus ihmisen aivojen syviin rakenteisiin on hämmästyttänyt tutkijat. Liian kova musiikki tai sen yliannostuskaan ei ole hyväksi, jokainen tarvitsee siis toisinaan taukoa soittolistoista ja hiljaisuutta ympärilleen. Itseä miellyttävä musiikki ja oikeanlaisen tyylisuunnan valinta eri tilanteisiin voi kuitenkin saada ihmeitä aikaan.