Musiikkia treeneihin

Woman exercising and listening to music

Treenit luonnistuvat paremmin, kun laittaa kuulokkeet korville ja jalkaa nostattavaa treenimusiikkia soimaan. Treenimusiikki tulisikin valita nimenomaan musiikin tempon mukaan.

Alkuverryttelyyn voi valita hitaamman tempon musiikkia ja itse treenin ajaksi erittäinkin nopeatempoisia kappaleita. Venyttelyyn sopii parhaiten sellainen musiikki, joka saa sekä mielen että kehon rauhoittumaan. Netistä löytää paljon hyviä, treenaamiseen sopivia kappaleita, jotka on luokiteltu yleensä tempon mukaan. Joukossa on niin klassikoita kuin uusiakin hittejä.

Omaan treenilistaan vaikuttaa myös oma musiikkimaku, vaikkakaan treenilistaa ei pitäisi koota pelkästään sen perusteella. Suomen suosituimpien treenikappaleiden joukosta löytyy esimerkiksi Britney Spearsin ja Eminemin kappaleita. Monet kappaleista ovat myös lyriikoiltaan motivoivia ja sellaisia, että kuntoilijan askel kevenee takuulla.

Puhuttaessa muusikin temposta liikunnan yhteydessä tarkoitetaan yleensä sitä, että alle sadan tempon kappaleet sopivat alku- ja loppulämmittelyn lisäksi myös vaikkapa kävelyyn tai muuhun rauhalliseen treenaamiseen. Kun puolestaan mennään yli sadan tempoon, alkavat kappaleet toimia paremmin niin hölkässä kuin kovemmassakin juoksussa. Tempoa 180 hätyytellessä ja jopa sen yli mennessä voidaan tehdä jo rankkaa salitreeniä, nopeita spurtteja tai vaikka kamppailulajeja. Musiikki nostattaa adrenaliinia ja auttaa yltämään huippusuorituksiin.

Jos haluaa hakea inspiraatiota muiden treenilistoista, voi niihin tutustua esimerkiksi Spotifyssa. Ihmiset myös jakavat toisilleen vinkkejä erilaisilla foorumeilla ja myös YouTubessa. Tärkeintä on kuitenkin luoda treenilista sen mukaan, mikä saa olon tuntumaan hyvältä ja mistä kappaleista itse pitää.