Spotify

spotify_2

Spotify, ruotsalainen musiikkiin keskittyvä suoratoistopalvelu, on muodostunut lähes synonyymiksi musiikin suoratoistolle. Palvelu oli ensimmäisenä luomassa mallia, jossa asiakkaat varsin kohtuullista kuukausimaksua vastaan, saavat käyttöönsä huikean määrän musiikkia, ilman kuuntelurajoituksia! Kyseessä on liikemalli, jota jälkikäteen ovat kopioineet jätit, kuten Netflix ja Google Play Music. Musiikkia pääsee kuuntelemaan myös ilmaiseksi, mutta kuukausimaksua vastaan käyttöönsä saa suuremman tarjonnan, paremmilla ominaisuuksilla, kuten musiikin offline-toistolla.

Perustaminen

Spotifyn kehittäminen aloitettiin vuonna 2006 ruotsalaisen Spotify AB yrityksen toimesta. Nykyisin Spotifyn päätoimisto sijaitsee Lontoossa, mutta kehitystyö tapahtuu yhä pääosin Ruotsissa. Spotify aloitti heti tuotteen julkistuksen jälkeen nopean kasvun ja palvelua käytti jo vuonna 2009 yli 5 miljoonaa ihmistä. Yleiseen käyttöön palvelu avattiin vuonna 2008. Spotify alusta alkaen teki yhteistyötä suurten levy-yhtiöiden kanssa, jotka myös ymmärsivät, minkälaisen muutoksen edessä koko ala on. Tämä helpotti Spotifyn pääsyä markkinoille, jolla toimimisen tekijänoikeuslait tekevät ajoittain varsin haastavaksi.

Tekniikka ja tarjonta

Spotify hyödyntää vertaisverkkotekniikoita, jonka lisäksi yrityksellä on myös omia musiikkia toistavia palvelimia. Spotify toimii kaikilla yleisimmillä alustoilla, mukaan lukien tietokoneet, älypuhelimet, taulutietokoneet, pelikonsolit ja nykyisin sovellus löytyy valmiina myös älytelevisioista ja osasta viritinvahvistimia.

Spotify operoi tänä päivänä jo 60 maassa ja asiakkaita yrityksellä on yli 60 miljoonaa. Spotify on todellakin tämän ajan suurin musiikin suoratoistopalvelu, vaikkakin kilpailu on viime vuosina kiristynyt. Spotify tarjoaa asiakkailleen yli 10 miljoonaa musiikkikappaletta, joten 10 dollarin kuukausimaksulle myös todella saa vastinetta.