Suomen suurin toimija

top_brands_381215206

Warner Music Finland noteerattiin viime vuonna Suomen suurimmaksi levy-yhtiöksi: sen markkinaosuus Suomessa on 33.6 %.

Warnerin tähtikaartin menestyjiä ovat esimerkiksi Darude, Dingo, J. Karjalainen, Maija Vilkkumaa, Zen Cafe, Teräsbetoni, Katri Helena, The Rasmus, Gee, Chisu, Jippu, Neljänsuora, Yölintu sekä Laura Voutilainen. Tämän vuoden julkaisijoita Warnerilta ovat ainakin JVG, Kaija Koo, Anna Abreu, Katri Helena ja Pete Parkkonen.

Warner on pysynyt mukana tiukassa ja haastavassa kilpailussa, joka kohdistuu levy-yhtiöihin. 1990-luvulla levy-yhtiön tavaramerkki oli julkaista 20 suosikkia C-kasetteja ja LP-levyjä. Vuosituhannen vaihteessa siirryttiin Musiikin Mestarit -nimisiin kokoelmiin ja myöhemmin Tähtisarjaan. Nykyisin Warner Music Finland kilpailee muiden levy-yhtiöiden tavoin paikastaan striimauspalveluiden aiheuttaman epävarmuuden keskellä.

Universal Music Finland Oy

Universal Music Finland Oy kuuluu yhteen maailman suurimmista levy-yhtiöistä, eli Universal Music Groupiin. Yritys on perustettu vuonna 1912 ja suurimman osuuden yrityksestä omistaa ranskalainen Vivendi-konserni.

Universal vaikuttaa Suomessa ja sen ulkopuolella

UMG toimii 77 eri maassa, etsien ja löytäen jatkuvasti uusia kykyjä, joiden musiikkia se jakaa verkostoissaan. Kansainvälisellä sektorilla sen artistikokoonpano on vakuuttava: talliin kuuluvat esimerkiksi Madonna, U2, Metallica, Eminem, Lady Gaga, The Rolling Stones ja Rihanna.

Universal on laajan kansainvälisen taustan ja mahtinsa vuoksi kova kilpailija Warner Music Finlandille ja sen vaikutus markkinoilla on merkittävä noin 30 %:n osuudellaan. Universal Music Group on ostanut itselleen vuosien aikana lukuisia pienempiä levy-yhtiöitä ja muita sen toimintaa tukevia yrityksiä. Laaja verkosto on sen parhaimpia kilpailukeinoja nopeasti muuttuvalla alalla. Suomalaisista yrityksistä se on ostanut Love Recordsin, Johanna Kustantamon ja Spinefarmin.

Yritys muuttuu ajan mukana

Universal Music Finland on vahvasti mukana myös kilpailussa striimauspuolella. Vaikka äänitemyynti on jyrkässä laskussa Suomessa ja muualla maailmassa, on monella levy-yhtiöllä toivoa pysyä vahvana tekijänä mukana kilpailussa muuntautumalla uudenlaiseksi musiikkipajaksi. Universal Music Finland on onnistunut kasvattamaan hyvin digitaalista myyntiään vanhan myyntiväylän hiipuessa.

Universal Music Finlandin artisteja ovat esimerkiksi Jonna Tervomaa, Janna, Kolmas Nainen, Kasmir, Kotiteollisuus, Michael Monroe, Lauri, Olavi Uusivirta, Sunrise Avenue, Robin, Von Hertzen Brothers ja Reckless Love. Uusia julkaisuja on vuoden aikana tulossa ainakin Evelinalta, Gasellilta, Lord Estiltä, Keko Salatalta, Saaralta ja Vilma Alinalta sekä Olavi Uusivirralta.

Sony Music Finland

Sony Music Finland kuuluu suureen kansainväliseen levy-yhtiöön Sony Corporationiin. Suomen Sony Music Finland kuuluu kolmen suurimman levy-yhtiön kärkeen yhdessä Warner Music Finlandin ja Universal Music Finlandin kanssa. Samaiset kolme suurta kilpailevat suurimman ja voimakkaimman tittelistä myös maailmanmarkkinoilla.

Sony Music on perustettu jo vuonna 1929 ja vuonna 2004 se yhdistyi BMG levy-yhtiön kanssa. Kuten muillakin levy-yhtiöillä, myös Sonyllä on alkanut taistelu paikastaan muuttuvassa musiikkimaailmassa. Muiden Pohjoismaiden tahti antaa esimakua myös perässä tulevalle Suomelle: digitaalinen musiikki on muualla ajanut ohi äänitemyynnin jo ajat sitten, ja Suomessa se on tapahtumassa nyt. Hyllyihin jää artistien myymättömiä CD-levyjä, joita joudutaan jopa tuhoamaan: niin kävi myös yhdelle Sonyn suosituimmista yhtyeistä, One Directionille.

Sonyn tähtikaarti on laaja

Sony Music on tunnettu laaja-alaisuudestaan, sen talliin kuuluu menestyneitä artisteja musiikin eri lajeista, muutamia mainitaksemme Bob Dylan, Johnny Cash, Mariah Carey, Natalie Imbruglia, Snoop Dogg, One Direction, Fifth Harmony, ja Whitney Houston.

Suomalaisia artisteja tallissa on mainittava määrä monista eri genreistä: CMX, Disco Ensemble, Elonkorjuu, Haloo Helsinki, Hevisaurus, Hanna Pakarinen, Hector, Ile Kallio, Isac Elliot, Ipanapa, Kingston Wall, Neljä Ruusua, Nightwish, ja Lordi. Sonyn uusia tulijoita ovat olleet viime aikoina Aurora, Brandon Bauer, Erakossa ja maineeseen noussut Isac Elliot.