YouTube ja musiikin suoratoisto

youtube-home-page

Kun puhutaan musiikin suoratoistopalveluista, usein keskustelusta unohtuu se palveluista suosituin, YouTube. Vaikka YouTubea ei mielletäkään musiikin suoratoistopalveluksi, palvelun keskittyessä tarjoamaan käyttäjilleen alustan videoiden lataamista varten genreen katsomatta, käyttävät kuitenkin miljoonat ihmiset ympäri maailman YouTubea pääsääntöisesti musiikin suoratoistopalveluna.

YouTuben musiikkitarjonta on vertaansa vailla, jonka lisäksi YouTubesta on mahdollista nähdä myös kappaleiden musiikkivideot toisin kuin muissa suoratoistopalveluissa. Vaikka tekijänoikeusongelmien vuoksi musiikkia aika ajoin poistetaankin palvelusta, on tarjolla silti käytännössä rajaton määrä toistettavaa musiikkia, aina kokonaisista albumeista yksittäisiin kappaleisiin. YouTubesta musiikin ystävät voivat löytää myös suosikkiyhtyeidensä livetaltiointeja. Tämä onkin yksi YouTuben parhaita puolia, sillä muuten erityisesti vanhempia keikkoja olisi hyvin vaikea löytää.

YouTuben toiminta

YouTuben perusperiaate on hyvin simppeli, YouTube tarjoaa käyttäjilleen alustan, johon käyttäjät voivat ladata omia videoitaan. Videoita voi sen jälkeen jakaa eteenpäin haluamallaan tavalla, videot voi joko asettaa yksityisiksi tai kaiken kansan katsottaviksi.

Kukaan tuskin pystyi ennustamaan YouTuben suosiota, sillä 2005 perustettuun palveluun ladataan joka minuutti 100 tunnin edestä videosisältöä! Päivittäisiä katselukertoja YouTube kerää yli neljä miljardia kappaletta, palvelu onkin niin suosittu, että leijonanosa internetin kokonaisliikenteestä on lähtöisin YouTubesta.

Yksi YouTuben parhaita puolia on tekniikka, jolla palvelu pakkaa videot. Videot latautuvat nopeasti ja ovat silti korkealaatuisia, mikä on tärkeää erityisesti, kun kyseessä on laadukasta toistoa vaativa musiikki. Palvelu ei välttämättä pärjää äänenlaadussa maksullisille suoratoistopalveluille, kuten Spotifylle, mutta erot ovat kuitenkin minimaalisia.